8. December 2023
  • Chefen för BIS säger att Bitcoin kan gå sönder.
  • Carstens lyfter också fram utmaningarna från Stablecoins.
  • Centralbanker bör utfärda digital valuta.

Bank for International Settlements (BIS) har varnat kryptoinvesterare att vara försiktiga med Bitcoin eftersom den ledande kryptotillgången kan gå sönder. Detta sägs i ett tal som hölls för Hoover Institution av bankchefen Agustin Carstens.

Carstens säger att Bitcoin kan gå sönder

Enligt Carstens skulle Bitcoin Pro bli mer utsatt för attacker när den närmar sig sitt totala 21 miljoner utbud. Detta skulle inte vara första gången som BIS-chefen skulle vara kritisk mot kryptotillgången.

År 2018 kallade han den digitala tillgången en bubbla, ett Ponzi-system och en miljökatastrof. Han tillade också att kryptotillgången var olämplig att ta plats för pengar på grund av dess volatilitet, höga transaktionskostnad och bristen på skydd för konsumenter och investerare. Han avslutar sedan med att säga att kryptotillgångar inte är en livskraftig butik med värden eller kontoenheter. Centralbanker plus finansiella myndigheter bör vara särskilt uppmärksamma på sambandet mellan dessa tillgångar och fiatvalutor.

Carstens betonar också att stallmynt också utgör några problem, särskilt när en privat institution stöder det; detta höjer styrningen. Han citerade exemplet på Vågen som föreslagits av Facebook som en av sådana Stablecoins med sådana problem.

Carstens uppmanar centralbanker att utfärda CBDC

BIS-chefen har uppmanat centralbankerna i världens länder att utfärda sin egen digitala bankvaluta (CBDC). Enligt Carstens, om det finns något behov av en digital valuta, bör det vara centralbankerna som utfärdar dem.

Det bör noteras att länder över hela världen redan har börjat arbeta med ett CBDC-projekt. Dessa länder vill utnyttja de framsteg som gjorts i Blockchain och kryptovaluta som Bitcoin för att producera en digital valuta som effektivt kommer att komplettera deras fiatvaluta.

Kina leder för närvarande paketet med sitt Digital Yuan-projekt. Det asiatiska landet har redan börjat köra ett andra test av Digital Yuan. Myndigheterna hade tidigare genomfört en testkörning av tillgången i oktober 2020. Då delades den digitala yuanen till ett värde av 3 miljoner dollar till 100 000 medborgare i landet via ett lotterisystem.

Andra länder som Japan, Ryssland, Bahamas och en mängd andra har också noterat tillväxt i sin strävan efter en nationell digital valuta. BIS har inrättat nav för att undersöka dessa projekt.

Bank of International Settlement är en Basel-baserad bank som fungerar som en centralbank för ländernas apex-bank.